Lecturi – RO

Ce este Identiatea Europeană? Prof. Dr. Wolfgang Schmale

Diversitatea este una dintre caracteristicile esențiale ale Europei. Această lectură  se ocupă cu întrebarea : ce înseamnă cu adevărat diversitatea în contextul ”Identității Europene”. Ce înseamnă pentru tine și pentru mine ? Această lectură se centrează și pe întrebări legate ulterior : ”Avem cu adevărat nevoie de o ”Identitate Europeană” ? Este identitatea excluzivă și suprimă alte identități ? Ori este ”Identitatea Europeană ceva ce ne împinge înainte într-un mod constructiv ?

 

Patrimoniu Intangibil – Provocări, Instrumentalizare, Potențiale, Prof. Dr. Markus Tauschek

Această lectură se centrează pe provocările sociale, politice și culturale care apar când cultura devine patrimoniu cultural – în sensul Studiilor Critice ale Patrimoniului. Profesorul Tauschek va argumenta faptul că atribuția de ”patrimoniu cultural” este un instrument extrem de puternic în multe domenii. El va informa despre efectele procesului când ceva devine patrimoniu cultural.

 

Patrimoniu Ambivalent. Ocuparea cu Patrimoniul cultural material și imaterial în Sud-Estul Europei, Prof. Dr. Dr. h.c. Klaus Roth

În Sud-Estul  Europei, preocuparea cu – predominant intangibilul- patrimoniu cultural este din secolul al 19-lea, secolul clădirii națiunilor. Importanța patrimoniului cultural a fost întărită în deceniile socialismului, și – după criza de transformare din anii ’90- a fost încorporată în politica culturală internațională în anii 2000, în mare parte în activitățiile UNESCO. Toate țările din Sud-Estul Europei arată ambivalență distinctă îm modul de tratare social și politic al materialului și, în special, al patrimonului intangibil, precum și o alternanță constantă de apreciere a expresivității istorice și a utilizării sale instrumentale în scopuri sociale, politico-ideologice și economice. A fost și încă este o dovadă de continuitate istorică și măreție, bază pentru patriotism și naționalism, și o cale de a promova imaginea națională și turismul. Manevrarea patrimoniului cultural este caracterizată de multiple moduri : – de la conservarea restaurației la ”reconstrucție imaginativă” și invenție completă și construcție a presupuselor patrimonii culturale naționale, exact precum Macedonia i-a prezentat lumii proiectul său ”Skopje 2014”.

 

Patrimoniu Cultural Intangibil în Bulgaria – Noi mode și dezvoltări,  Dr. Ana Luleva

Titlul ”patrimoniu cultural intangibil” este o construcție artificială. UNESCO a contribuit semnificativ la formarea acestei construcții – precum și alte națiuni și grupuri locale. Cu ajutorul exemplelor actuale din Bulgaria, modul în care ” patrimoniul cultural intangibil ” este aplicat și de ce este aplicat, trebuie explicat. Un exemplu este așa-zisul ”Dansul în cerc al bărbaților”, care devine foarte popular în Bulgaria în zilele de astăzi. Dr. Ana Luleva va explica fundalul și va analiza motivul pentru care festivalul este ”o adevărată tradiție bulgară”, de ce este prezentat ca și patrimoniu cultural și de ce persoanele caută să câștige apreciere națională și internațională ( la nivel UNESCO) pentru acesta.

 

Pâinea – Patrimoniu Mondial, Dr. Isabel Greschat

Oamenii au început să cultive cereale acum 10,000 de ani, pentru a avea pâine. Rezultatele au fost ce avem și ce nu avem, orașele și meseriile, și în curând 10 miliarde de oameni pe Pământ : societatea în care trăim nu ar exista fără pâine. Pâinea este un produs al culturii, poate primul, în afară de desenele din peșteri și sculpturile figurale timpurii : din materiale brute, poți spune fără nicio întindere a imaginației, la ce vor fi folosite și vor experimenta o transformare cuprinzătoare. Acest produs al culturii a influențat oamenii  din toată lumea și este, așadar, fără îndoală, un patrimoniu mondial vital.

 

Unde au plecat toate femeile. Femeile și Patrimoniul cultural, Petra Unger M.A.( Studii de gen și Cercetare feministă)

Arta și patrimoniul cultural sunt dominate de bărbați și aceasta reflectă raportul de gen în societate. În această lectură sunt arătate diferite exemple din cultura și arta din secolul al 19-lea până astăzi. Înainte de aceste gânduri, apare întrebarea : cum o educație culturală și artistică critică de gen poate fi făcută. Diferite moduri și locuri, precum tururile de orașe ale femeilor, expoziții de artă și lucrări ale muzeelor pentru educație culturală de egalitate a genului vor fi discutate.